Snedkerkøkkener på mål

LAD NATURENS SKØNHED KOMME IND I HJEMMET

Træmøbler med naturlige åretegninger giver et smukt organisk udtryk samt en følelse af, at naturen kommer indenfor.

Vores vigtigste ressource er det træ, vores møbler fremstilles af. Gennem mange år har Jesper Holm haft stort fokus på at finde holdbare og luksuriøse træstykker til snedkermøblerne, så vi kan sikre en lang holdbarhed og høj kvalitet.

Vi har et stort lager af over 50 træsorter. Besøg snedkeriet og hør mere om alle vores træsorter og vælg det stykke træ, du bedst kan lide.

Nedenfor kan du se et udpluk af træsorterne, alle med forskellige farver og åretegninger. Ved hver træsort på siden kan der også læses om, hvordan de bedst vedligeholdes, så møblet kan holde sig smukt i mange år.

Vi anvender kun 22 mm HDF-plader, hvilket er de kraftigste plader, som findes. Træstammer kan flækkes i halve eller i kvarte, hvilket giver forskellige åretegninger.

Træstykket kan være med eller uden hvirvler eller knaster, det kan være stribet eller ensartet, eller det kan have en varmt eller kold tone – der er masser af træstykker at vælge i mellem.

1 – AHORN

Prisklasse: €

Oprindelse: Europa

Ahorntræ er meget udbredt og ikke en truet art.

Egenskaber: Meget hårdt træ, meget holdbart, har glat overflade. Meget lys farve. Stabilt, slår sig ikke.

Holdbarhed: Gulner ganske meget.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst, og man undgår, at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst.

2 – AHORN

Prisklasse: €€

Oprindelse: Europa

Miljø: Ahorn figur er ikke en truet art ifølge IUCN.

Egenskaber: Meget hårdt og holdbart træ.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet, så det holder sig lyst, og man undgår, at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst. Pas på med rødvin – fjern spildt rødvin straks.

3 – ASK

Prisklasse: €

Oprindelse: Europa og Nordamerika

Miljø: Asketræ er meget udbredt og ikke en truet art.

Egenskaber: Asketræet er lysgul/hvidlig med markante og lange åretegninger. Asketræ er så stærkt og elastisk, at det siden oldtiden er blevet brugt til skafter på redskaber.

Holdbarhed: Gulner ganske lidt.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand, når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet, så det holder sig lyst og man undgår til dels at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst. Pas på med rødvin – fjern spildt rødvin straks.

4 – ASK BRUNKERNE

Prisklasse: €€

Oprindelse: Europa og sydvest Asien

Miljø: Asketræ med brun kerne er meget udbredt og er ikke en truet art.

Egenskaber: Ask brunkerne refererer ikke til en specifik asketræsart, men benyttes for at beskrive den mørkere kerne, som kan forekomme i nogle asketræer. Asketræ er lyst med en smal lys splint. Ask kan udvikle det, man kalder falsk kerne (brunkerne), som giver mere gråbrune årer i træet.

Holdbarhed: Gulner ganske lidt.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand, når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår til dels at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst. Pas på med rødvin – fjern spildt rødvin straks.

5 – BJERGPALISANDER

Prisklasse: €€

Oprindelse: Brasilien, Venezuela og Bolivia

Miljø: Bjergpalisander er ikke en truet art.

Egenskaber: Bjergpalisander tenderer til at være orange eller rødbrun med mørke kontrastfyldte strøg. Bjergpalisander har meget tæt lighed til Palisander Santos fra Brasilien.

Holdbarhed: Træet mørkner med alderen, som regel bliver det mørkebrunt.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

6 – BOCOTE

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Mexico og Central/syd Amerika

Miljø: Bocote er ikke en truet art ifølge IUCN.

Egenskaber: Har en gulbrun farve med dramatiske mørkebrune, næsten sorte striber.

Holdbarhed: Bliver lidt mørkere med tiden.

7 – BØG

Prisklasse: €

Oprindelse: Europa

Miljø: Bøgetræ er meget udbredt og ikke en truet art.

Egenskaber: Meget hårdt træ, meget holdbart, har glat overflade. Træets saft er drevet ud ved hjælp af damp. Ved denne proces får træet et smukt violet skær. Bøg udvider sig meget, når det optager vand, undgå derfor for
meget vand ved rengøring.

Holdbarhed: Gulner ganske lidt.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedt pletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen, indtil fedtet er opløst.

8 – COCOBOLO

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Central Amerika

Miljø: Cocobolo er ikke en udryddelsestruet træsort.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

9 – DOUGLAS

Prisklasse: €

Oprindelse: Stillehavet fra Californien i USA til British Columbia i Canada

Egenskaber: Douglasgran, som er vokset i Europa, har større afstand mellem årerne end den amerikanskvoksende Douglas. Veddet har stort indhold af harpiks og garve-stoffer, som giver træet den gulbrune farve, desuden er træet næsten knastfrit.

10 – EG

Prisklasse: €

Oprindelse: Vest Europa

Miljø: Egetræ er meget udbredt og ikke en truet art.

Egenskaber: Meget hårdt træ, meget holdbart, indeholder garvesyre. Er ringporet og har riflet overflade.

Holdbarhed: Ændrer farve og gulner langsomt, farve er stabil efter ca. 20 år. Som nyt er det lyst grå-brunt, senere er det mørkere og mere gyldent.

Overfladebehandling – vælg: Koldpresset linolie. Sæbe. Hvidpigmenteret olie. Koldpresset linolie.

Udseende: Gylden, åretegning fremhæves.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie, når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og dagligbrug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderatigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 grades varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade. Egetræ kan blive beskidt i porerne, dette fjernes med sæbevand og børste. Den tørre overflade behandles med olie på ny.

Sæbe udseende: hvidvasket, grå brunt.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere. Patinering og dagligbrug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sædevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst. Syre og jern kan gå i forbindelse med garvesyren i egetræet og danne misfarvninger, dette kan forsigtigt slibes væk. Hvidpigmenteret olie

Udseende: Gråbrunt med et hvidt slør. I porerne i træet afsættes ekstra hvidt pigment og disse fremhæves.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Patinering og dagligbrug: Olien efterlader en slidstærk hinde på træet. Denne kan tåle meget hård behandling. Bliver olien slidt af eller vasket bort, så giv et nyt lag på følgende måde: rens overfladen med sæbevand, den tørre overflade slibes med opvaskesvamps rå side. Olien omrystes, påsmøres i rigelig mængde, lad tørre i ca. 20 min. Efterpoler med opvaskesvamps ru side i åre retningen. Lad tørre i ca. et døgn.

Egenskaber: Douglasgran som er vokset i Europa har større afstand mellem årerne end den amerikanskvoksende Douglas. Veddet har stort indhold af harpiks og garve-stoffer, som giver træet den gulbrune farve, desuden er træet næsten knastfrit.

11 – ELM

Prisklasse: €€

Oprindelse: Europa og Asien Miljø:

Miljø: Elmetræ er ikke en truet art.

Egenskaber: Lyst til medium rødbrunt. Årringene er meget tydelige. Veddet er stærkt og tungt og meget holdbart, hvis det bliver holdt tørt.

Holdbarhed: Elmetræ er meget stærkt og hårdt træ.

12 – FYRRETRÆ

Prisklasse: €

Oprindelse: Central- nord- og østeuropa

Miljø: Fyrretræ er det mest udbredte træ i verden, og er ikke en truet art.

Egenskaber: Kernetræet er rødlig-gul til brunlig-rød og mørkfarves med tiden. Typisk for træet er uregelmæssige årer og markant mønster.

Holdbarhed: Bliver mørkere med tiden.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand, når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedtpletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst.

13 – JATOBA

Prisklasse: €€

Oprindelse: Amerika, Mexico og vestindien

Miljø: Jatoba er ikke en truet art.

Egenskaber: Varierer fra en lys-orange brun til en mørkere rødlig brun. I nogle tilfælde med mørkere gråbrune strøg. Farven har tendens til at blive mørkere, når den eksponeres for lys.

14 – KIRSEBÆR

Prisklasse: €€

Oprindelse: Nord Amerika

Miljø: Kirsebærtræ er ikke en truet art.

Egenskaber: Hårdt træ, meget stabilt, udvider sig meget lidt ved optagelse af fugt, slår sig ikke.

Holdbarhed: Ændrer farve de første 5 år. Som nyt er det lyst og med orange glød. Bliver mørkere i 3-5 år, hvorefter det igen bliver lysere, og stabiliserer sig med en farve der er tæt på den oprindelige farve.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 grades varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

15 – LÆRK

Prisklasse: €

Oprindelse: Europa

Miljø: Lærk er ikke en truet art.

Egenskaber: Gul til rødlig nuance. Som en generel regel er lærk nem og hurtig at tørre. Det skal også huskes, at det har en tendens til at slå sig.

Holdbarhed: Bliver mere gulligt med tiden.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere. Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedt pletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er
opløst.

16 – MAHOGNI

Prisklasse: €€

Oprindelse: Hele verden

Miljø: Mahogni dyrkes over hele verden, fra Kina, Indonesien, New Zealand, Honduras til Afrika, og er et vidt begreb for alle træer i Meliaceae familien. Mahogni er ikke en truet art.

Egenskaber: Mahogni har en generelt lige overflade og er normalt fri for brud og lommer.

Holdbarhed: Det har en rødbrun farve, som bliver mørkere med tiden.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, da disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

17 – MAKASSAR

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Indonesien og Molukkerne

Miljø: Makassar er en type af ibenholt fundet primært på øen Celebes i Indonesien, og i mindre grad på Molukkerne. Makassar er ikke en truet art.

Egenskaber: Meget hårdt, tungt og stærkt. Har en meget fin tekstur og små porer. Årene er normalt lige.

Holdbarhed: Den lysere del bliver mere rødlig med tiden.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

18 – PALISANDER SANTOS

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Sydamerika (Brasilien og Bolivia)

Miljø: Palisander er ikke en truet art.

Egenskaber: Palisander har meget små porer og en fin, som regel lige tekstur med en naturlig høj glans.

Holdbarhed: Træet mørkner med alderen, som regel bliver det mørkebrunt.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

19 – PALISANDER ØSTINDISK

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Østindien

Miljø: Palisander er ikke en truet art.

Egenskaber: Har en medium struktur og temmelig små porer.

Holdbarhed: Træet mørkner med alderen, som regel bliver det mørkebrunt.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

20 – PÆRETRÆ

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Europa (primært Tyskland, Frankrig, Østrig og Schweiz)

Egenskaber: Meget elegant træ. Udampet er træet hvidt. Den varme rødlige tone kan kun opnås ved dampning. Mange træer udvikler brune kerner, og som et resultat ikke egner sig til eksklusiv finer.

Holdbarhed: Orange, lidt som kirsebær. Bliver lidt mørkere med tiden.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

21 – RED GUM

Prisklasse: €€

Oprindelse: Nordamerika (Østkysten)

Egenskaber: Amerikansk Red Gum har en rødlig farve, som rangerer fra en lys rød og til en mørkere men brunlig rød, med mørke strøg.

Holdbarhed: Red Gum er moderat hårdt.

22 – RØD CEDER

Prisklasse: €€

Oprindelse: Øst- og Nordamerika

Miljø: Rød ceder er ikke en truet art.

Egenskaber: Rød ceder har som navnet antyder en rødlig farve med mørkere åretegninger. Den har forholdsvis lige årer, men ofte med knuder. Har en meget fin og lige tekstur.

23 – RØGET EG

Prisklasse: €€

Oprindelse: Vest Europa

Vesteuropa fra plantager og skove. Røget eg laves ved at tage almindeligt egetræ og ryge det i ammoniak. Amoniakken går i kontakt med garvesyren i egetræet og gør det mørkt. Egetræ er meget udbredt og ikke en truet art.

Egenskaber: Meget hårdt træ, meget holdbart, indeholder garvesyre. Er ringporet og har riflet overflade.

Holdbarhed: Ændrer farve og gulner langsomt, farve er stabil efter ca. 20 år. Som nyt er det sort med en rødbrun nuance.

Overfladebehandling – vælg: Koldpresset linolie, Hvidpigmenteret olie, Koldpresset linolie

Udseende: Gylden, åretegning fremhæves.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og dagligbrug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderatigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade. Egetræ kan blive beskidt i porerne, dette fjernes med sæbevand og børste. Den tørre overflade behandles med olie på ny. Hvidpigmenteret olie

Udseende: grå brunt, med et hvidt slør. I porerne i træet afsættes ekstra hvidt pigment og disse fremhæves.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud.

Patinering og dagligbrug: Olien efterlader en slidstærk hinde på træet. Denne kan tåle meget hård behandling. Bliver olien slidt af eller vasket bort, så giv et nyt lag på følgende måde: rens overfladen med sæbevand, den tørre overflade slibes med opvaskesvamps rå side. Olien omrystes, påsmøres i rigelig mængde, lad tørre i ca. 20 min. Efterpolér med opvaskesvamps ru side i åre retningen. Lad tørre i ca. et døgn.

24 – RØGET LÆRK

Prisklasse: €€

Oprindelse: Europa

Miljø: Røget lærk er ikke en truet art.

Egenskaber: Den naturlige lærk er bearbejdet i en røgproces, som definerer årerne og gør udtrykket mørkere og mere kontrastfyldt, mellem den lyse brune farve og den mørkere brune. Røget lærk giver et meget eksklusivt udtryk med det smukke lyse overfor de mørkere brunlige nuancer.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse fjerner olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen år mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade. Egetræ kan blive beskidt i porerne, dette fjernes med sæbevand

25 – SAPELE MAHOGNI

Prisklasse: €€

Oprindelse: Afrika

Egenskaber: Gylden til mørk rødlig brun. Sapele Mahogni er kendt for at have en større grad af figur i åremønstret end andre mahogniarter.

Holdbarhed: Farven bliver lidt mørkere med tiden.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtigt og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

26 – SPRØJTEMALET

Prisklasse: €

Oprindelse: –

Alle plader kan sprøjtemales i en farve efter dit valg. Find den rette farvekode og få et møbel i lige den farve, du ønsker.

27 – TIGER SKIN WOOD

Prisklasse: €€€

Oprindelse: Mangler

Tekst mangler

28 – TINEO

Prisklasse: €€

Oprindelse: Chile

Miljø: Tineo er ikke en truet art.

Egenskaber: Meget små porer og en fin, lige tekstur der har et naturligt højt glans. En blanding mellem blank rød og markante grøn/sorte striber hvilket giver en meget flott kontrast.

Holdbarhed: Starter med at være mørke orange, og bliver mere rødlig med tiden.

Overfladebehandling: Koldpresset linolie

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Brug ikke rengøringsmidler, disse opløser olien. Efterbehandles med et tyndt lag olie når overfladen ser udtørret ud. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps ru side. Herefter gives et nyt lag olie. Olien hærder i løbet af 3-7 dage.

Patinering og daglig brug: Linolie trænger ind i træet og udvider sig når det hærder, derfor bliver overfladen meget tæt. Buler og trykmærker bliver skubbet op af olien og retter sig ud. Mindre ridser i overfladen forsvinder også. Overfladen får mere og mere dybde, bliver læderagtig og smukkere med tiden. Overfladen kan tåle op til 100 graders varme, rødvin, stearin, fedt mm. Alt fjernes nemt, da intet kan sidde fast på den olieholdige overflade.

29 – ZEBRANO

Prisklasse: €€

Oprindelse: Vest Afrika

Miljø: Zebrano er relativt almindeligt og ikke en truet art.

Egenskaber: Hårdt træ, meget velegnet til dekorative formål.

Holdbarhed: Ændrer farve og bliver mørkere. Som nyt er det stribet med striber i to farver, der minder om eg og valnød. Med tiden bliver den lyse egefarve mørkere.

Overfladebehandling: Ubehandlet / hvidpigmenteret olie / gul olie.

Vedligeholdelse: Tørres med hårdt opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hårdt børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med en opvaskesvamps sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedt pletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst.

30 – ZIRICOTE

Prisklasse: €€

Oprindelse: Central Amerika og Mexico

Miljø: Ziricote er ikke en truet art.

Egenskaber: Ziricote har en medium til fin tekstur og spændende åretegning. Porerne er små, så samlet set minder træet meget om palisander.

Holdbarhed: Ændres meget lidt.

Vedligeholdelse: Tørres med opvredet klud. Vaskes med sæbevand når det ser beskidt ud. Brug natursæbe og hård børste. Er overfladen blevet ru, slibes denne i årenes retning med sandpapir korn 220 eller finere.

Patinering og daglig brug: Sæbebehandling efterlader et lag sæbefedt på træet, der beskytter imod indtrængning af smuds. Sæben bleger træet så det holder sig lyst og man undgår at det gulner. Fedt pletter fjernes med varmt sæbevand og hård børste. Lad træet tørre op og gentag behandlingen indtil fedtet er opløst.

DU ER VELKOMMEN PÅ SNEDKERIET EFTER AFTALE

Mød vores dygtige snedkere og udvælg dit favorit træstykke til dit nye snedkermøbel.